Datum: 16 september 2017 Auteur: Morgenster
Soms komt alles samen. Dit keer mijn liefde voor schatgraven, fraai geïllustreerde boeken en dans. Nu boeken massaal in ondergrondse containers verdwijnen, verschijnen er ook steeds meer boekenkastjes in het straatbeeld, waar mensen hun (overtollige) boeken kunnen achterlaten, ruilen of gratis meenemen. Een mooi initiatief, hoewel er meestal niets bijzonders te vinden is. In een van die kastjes, in de Holbeinstraat in Amsterdam-Zuid, vind ik echter een zeldzame eerste druk van Willem Arondéus’ debuutroman
Het Uilenhuis uit 1938. Uitgeverij Kosmos beloonde hem met een ‘Eervolle Vermelding’, maar door zijn wollige taal was het geen onverdeeld succes. Meer bijzonder zijn de prachtige gravures van Arondéus hand, waarmee het boek is versierd.
Willem Arondéus (1894-1943) was een auteur en beeldend kunstenaar, die openlijk voor zijn homoseksualiteit. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat hij in het verzet, vervalste onder meer persoonsbewijzen en was actief betrokken bij de bomaanslag op het bevolkingsregister aan de Plantage Middenlaan te Amsterdam in 1943. Twee maanden later werd hij door de bezetter geëxecuteerd.
Choreograaf Rudi van Dantzig raakte gefascineerd door het leven van deze eigenzinnige, ‘subversieve’ kunstenaar en schreef in 2003 diens biografie.