Datum: 25 maart 2021 Auteur: Joost Groeneboer
Vlak voor de lockdown duikel ik in een Utrechts curiosawinkeltje een drietal kleurrijke kunstwerken op. Kleurrijk in de dubbele betekenis van het woord.
Als eerste een portret van Angela Davis, een van de belangrijkste voorvechters van zwarte burgerrechten in de Verenigde Staten. Gemaakt op '25-5-'72', staat er achterop.
Davis werd in 1970 beschuldigd van medeplichtigheid aan de moord op rechter Harold Haley. Davis had voor wapens gezorgd waarmee drie Afro-Amerikaanse gevangenen zich konden bevrijden. Tijdens hun ontsnapping werd de rechter echter vermoord. Ze werd uiteindelijk vrijgesproken. De activiste is nu een belangrijke filosoof, professor en publicist. En voor velen nog altijd een held.
Of de tweede geportretteerde in zijn tijd ook als held werd gezien, is dubieus. Door de Palestijnen wellicht wel. 'Kozo Okamoto (Bloedbad Lod)' staat er geschreven op de achterkant van de aquarel.
Het Bloedbad op de luchthaven van Lod was een terroristische aanslag door drie leden van het Japanse Rode Leger, lees ik op Wikipedia, waarbij 26 mensen om het leven kwamen. De enige overlevende terrorist, Kōzō Okamoto, verklaarde dat de aanval was uitgevoerd ten behoeve van de Palestijnse groep Volksfront voor de Bevrijding van Palestina.
'Heroinespuiter', heet de derde aquarel, ook geen alledaags onderwerp. De kunstwerken zijn gemaakt door
Jacqueline Louise Anna Brandligt (1914-2000), de moeder van de eigenaar van de curiosawinkel, wordt me door een van de medewerkers verteld. Niet koop ik enkele schetsen van soldaten in Vietnam. Blijkbaar schilderde ze graag onderwerpen die in het nieuws waren. Hoe rebels en vrijgevochten is ze zelf geweest, vraag ik me af.