Datum: 14 oktober 2017 Auteur: Morgenster
Hoe lang duurt het voor iets cultureel erfgoed wordt? Wanneer is het geschiedenis?
Tegenover Artis, in de Henri Polaklaan, vond ik onlangs een paar productiemappen van de jeugdserie Duel in de diepte en de speelfilm Mijn zuster de negerin (naar het boek van Cola Debrot). Met een film- en geluidband, locatie- en adreslijsten, muziekoverzichten, crewlists en nog veel meer.
Bijzonder zijn de meer dan 100 castingsfoto’s, die in 1978/79 in opdracht van filmregisseur en -producent Dirk Jan Braat op Curaçao en Aruba zijn gemaakt. Het zijn niet alleen de kleding en kapsels die je bijna 40 jaar terugvoeren, maar ook de verkleurde polaroidfoto’s zelf. Met daarbij hun volle naam, adres, telefoonnummer en korte omschrijving, zoals 'krulletjes' of 'beetje tiet'.
Typecasting was in die tijd nog volop troef. Gezocht werd onder meer naar plantageknechten, Antilliaanse vrouwen, en Europeanen op de kade. Verrassend tref ik tussen de castingfoto’s van Duel in de diepte ook een paar bekende gezichten aan, namelijk van Aus Greidanus (toen nog bij De Appel), Norman de Palm en Felix de Rooij, de oprichters in 1976 van het interculturele theatercollectief Cosmic Illusion in Amsterdam.
Op de foto’s van Mijn zuster de negerin staan vooral veel blonde blauwogige jongetjes. Veel ervan konden paardrijden, lees ik in de beschrijvingen. Blijkbaar een vereiste. Enkelen ook niet. ‘Rijdt wel ezel’ staat er bij eentje.
Bekijk alle castingfoto’s van Duel in de diepte
Bekijk alle castingfoto's van Mijn zuster de negerin
Naschrift: Op diens verzoek zijn de geluidsband van Mijn zuster de negerin en de castingfoto's van Duel in de diepte teruggegeven aan Dirk Jan Braat.